14 syyskuuta 2012

Valtavaaran valloitus

Valtavaaran laen kautta kulkeva reitti vei tänään erämaan vaeltajat maisemien äärelle ja lintujen ihmeelliseen maailmaan.
Kuusamon korkeimpiin kuuluva vaara tarjoaa jokaiselle luonnossa liikkujalle jotakin. Monimuotoiselta alueelta löytyy upeita näköaloja, karaistuneita tunturikasveja ja harvinaisia lintuja.
Valtavaara on vanhastaan tunnettu mm. läntisen Euroopan "varmimpana" sinipyrstöpaikkana. Mutta täällä saattaa myös bongata idänuunilinnun ja pohjantikan.
Reitti johtaa Rukan eturinteistä Kuusamon korkeimmille tuntureille ja takaisin. Rukatunturin ja Valtavaaran huipuilla matkaajat saavat ihailla Kuusamon huikeita maisemia yli 490 metrin korkeudesta.
Alkumatka noudattelee Karhunkierrosreittiä. Ensimmäinen lepopaikka, Suolammin laavu, on noin kahden km mittaisen nousun puolivälissä. Laavulta vielä kilometri nousua ja tavoite on saavutettu: Valtavaaran puuton huippu on valloitettu!
Tunturin huipulta on komeat näköalat ympäröiviin maisemiin, jopa Venäjälle asti. Palovartijan majaksi rakennettu päivätupa sijaitsee aivan Valtavaaran huipulla.
 
Täältä reitti laskeutuu jyrkästi itään 200 m päässä olevalle Valtavaaralammin kotalaavulle.
Tämän jälkeen maisemat muuttuvat, reitti kiemurtelee tunturikoivikossa ja seuraa rinteen muotoja ja ohittaa pari suota. 
Ensimmäisen laitaa koristaa mahtava kallio, josta on irronnut suuria lohkareita.
Soiden jälkeen reitti laskeutuu kohti Saaruanlampea ja kaartaen niiden läheltä takaisin Karhunkierrosreitille.
Vaativimpia osuuksia reitillä ovat Valtavaaran ja Rukan rinteet, missä maastossa olevat louhikot ja suuret korkeuserot koettelevat matkaajien kuntoa.
Kilometrejä merkittyjä reittejä pitkin erämaan vaelluskoirien tassuihin kertyi seitsemän päivän ruskaretkemme aikana yhteensä 56.
Ensi vuonna ehkä sitten legendaarinen Karhunkierros!

1 kommentti:

seita kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.