12 syyskuuta 2012

Oulangan kansallispuisto - ainutlaatuinen kokonaisuus

Oulangan kansallispuisto on ainutlaatuinen ja monipuolinen yhdistelmä pohjoista, eteläistä ja itäistä luontoa. Kansallispuistossa sijaitsee Kuusamon arvokkaimmat luonnonnähtävyydet: vuolaana virtaavat kosket, kanjonit, jokiuomat ja erämaiset ikimetsät.
Maisemaa hallitsevat mäntymetsät, jokilaaksot hiekkatörmineen ja koskineen sekä pohjoisosan laajat suoalueet. Eliölajisto on rikas ja alueella viihtyvät monet uhanalaiset kasvi- ja eläinlajit. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956 ja pinta-alaltaan se on 290 km2 ja sijaitsee Kuusamon ja Sallan kunnissa Koillismaan ylänköalueella. Idässä kansallispuisto rajoittuu valtakunnan rajaan ja vuonna 1992 perustettuun Paanajärven kansallispuistoon.
Juuman läheisyyteen sijoittuva 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros vei jälleen kerran erämaan vaeltajat koirineen Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Reitin varrella pääsi ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä.
Pienen Karhunkierroksen varren eliölajisto on erikoislaatuinen ja monipuolinen johtuen osittain etelä-pohjoisrinteiden tarjoamista kasvupaikoista.
Pienellä Karhunkierroksella ei ole kiertosuuntaa määrätty, mutta reitti on helpompi kulkea myötäpäivään eli Juuma - Myllykoski - Kallioportti - Jyrävä - Myllykoski - Juuma -suuntaisesti. Silloin Kallioportin jyrkät portaat (lähes 300 rappusta) laskeudutaan alas niiden kiipeämisen sijasta.
Jyrkkä kallio puhuttelee, niin alhaalta kuin ylhäältä käsin. Kallioportti on vuosisatainen suunnistuskohde, joka johdatti lantalaisia (etelän ihmisiä) Lappia kohti.
Siilastuvan taukopaikalta voi ihailla Jyrävän alkukantaista voimaa.
Ja tulihan kuukkeli Myllykosken tulentekopaikalle poseeraamaan. Luottavainen ja utelias, eväitä norkoileva kuukkeli on sympaattinen retkikaveri, kaikki pitävät siitä. Päältä harmaa ja alta oranssinruskea, tummapäinen kuukkeli naamioituu mainiosti oksistoon, mutta linnun lennähtäessä välähtävät kauniisti punertavat siiventaipeet ja pyrstönsivut.
Vaikka kuukkeli tunnetaankin Lapin-lintuna, se on alun perin asustanut havumetsissä koko Suomessa. Sitä tavataan melko yleisenä Lapin lisäksi edelleen Pohjanmaalla ja Kainuussa. Etelässä kuukkeli tulee toimeen vain takamaiden suurissa, varttuneissa korpimetsissä.
Riippusillatkaan eivät tuottaneet vaikeuksia "ensikertalaiselle" Jumbo-koiralle. Kuten kuvasta näkyy, kuohuvan Myllykosken ylittäminen ei tuottanut ongelmia. 

Kuten aikaisempina vuosinakin on tullut todettua - tämän reitin maisemat koskineen ovat mitä upeimpia...
Ei ihmekään, että tätä reittiä mainostetaan ”Päivän patikkaelämyksenä”.

Ei kommentteja: