11 syyskuuta 2012

K-18 koskenlaskua Kitkajoella

Kitkajoki on Oulankajoen suurin sivujoki ja kuuluisa monista mahtavista koskistaan. Joki on lähes kokonaan säilynyt ihmisen tekemiltä muutoksilta. Virta säilyykin koskemattomana ainakin Oulangan kansallispuisto sisäpuolella.

Tänään ohjelmassa oli Kitajoen Villireitti K-18, Juuma – Jyrävä – Vattumutka.
Ensimmäisenä vuorissa oli Niskakoski. Se on säyseä koski, joka sijaitsee 200 m:n päässä Juuman pysäköintialueelta. Luokitukseltaan II ja pituudeltaan 150 m.
Sieltä matka jatkui Myllykoskeen, joka on saman pituinen kun Niinikoski, mutta luokitukseltaan III. Koski alkaa könkäällä ja loppuu leveään suvantoon. Könkään kohdalla oli koskenlaskijoille haastava stoppar, josta joki kääntyy voimakkaasti vasemmalla. Paikalliset asukkaat rakensivat aikoinaan tähän koskeen vesivoimalalla toimivan myllyn, joka tänä päivänä on entisöity matkailukäyttöön.
Tästä matka jatkui rokkaavaan Aallokkokoskeen, joka on luokitukseltaan IV. Koskessa on nimensä mukaan paljon aallokkoa, mikä on merkki pohjan kivisyydestä. Pituutta virtapaikalla on 900 m ja se kulkee osittain kanjonissa. Kumilautalla matka kestää pari minuuttia.
Tästä matkaa hengenvaaralliselle Jyrävälle (luokitukseltaan VI) on vain muutamia satoja metrejä. Mutta ennen Jyrävää rantauduttiin ja kierrettiin koski maitse, jonka jälkeen matka taas jatkui kumilautalla.

Jyrävästä eteenpäin Kitkajoki jatkuu Heinäkosken kautta Harrisuvantoon ja Pähkinäkalllion kautta maihinnousupaikalle rajavyöhykkeen kohdalla.

Tällä kertaa matka kuitenkin loppui Vattumutkaan, josta lyhyen patikoinnin jälkeen autokuljetus takaisin Juuman aloituspaikalle.
Wau, aivan mahtava kokemus, vaikka toinen meistä meinasikin tippua kyydistä Aallokkokoskeen... Ensi kerralla sitten rajalle asti!!!

Ei kommentteja: