02 syyskuuta 2012

Puolukka – maamme tärkein luonnonmarja

Puolukka sisältää vitamiineista merkittäviä määriä E-vitamiinia. C-vitamiinia marjassa on kuitenkin vähiten kaikista luonnonmarjoista. Puolukassa on runsaasti erityisesti mangaania ja se on myös hyvä ravintokuidun lähde. Puolukasta löytyy monia erilaisia polyfenoleja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan paljon.

1800-luvun loppupuolella alettiin puolukkaa tutkia lääketieteellisesti. Puolukan havaittiin tehokkaasti tappavan virtsatien bakteereja. Bakteerien aiheuttamat tulehdukset näyttivät parantuvan ilmiömäisesti puolukkaa nauttimalla. Kerrotaan myös puolukan edistävän vatsan, sapen ja maksan toimintaa.

Puolukassa, mustikassa, aroniassa ja varsinkin tyrnissä on huomattavia määriä meille tärkeitä rasvahappoja kuten linolihappoa ja alfalinoleenihappoa.
Puolukka on yleisesti käytetty marja sekä Suomen tärkein luonnonmarja, ja myös Etelä- ja Keski-Euroopassa puolukkaa arvostetaan korkealle. Ihmisen lisäksi monet metsäneläimet ovat kiinnostuneita puolukoista: nisäkkäistä karhu lienee tunnetuimpia marjastajia, mutta jopa suden ja näädän tapaiset pedot höystävät liharuokaansa puolukoilla. Erityisen hyvä puolukkasato viivyttää jopa lintujen muuttoa ja kangasmetsien rastaat lähtevät liikkeelle vasta varpujen peittyessä lumen alle.

Ei kommentteja: