17 kesäkuuta 2013

Taivaskero – Pallastuntureiden korkein huippu

Taivaskeron 9 kilometrin pituinen kierros johdattaa retkeilijät Pallas-Yllästunturin kansallispuiston mahtaviin tunturimaisemiin. 
Taivaskero, eli Himmelriiki, on Pallastuntureiden korkein huippu (807 m) ja sen huipulta on näkymät jokaiseen ilmansuuntaan. Ei hassumpi etätyöpaikka!
Kun kävelee Taivaskeron huipulle on hyvä palauttaa mieleen hieman alueen historiaa. Siellä muun muassa sytytettiin olympiatuli 6. heinäkuuta 1952 keskiyönauringon säteistä. Matka jatkui 1 350 viestiviejän voimin Helsinkiin, jossa Paavo Nurmi kolmetoista päivää myöhemmin sytytti olympiatulen Helsingin Olympiastadionilla. Keron laella on olympiatulen sytyttämisestä kertova muistolaatta.
Suomen vanhimmat kansallispuistot, Pyhätunturin ja Pallas-Ounastunturin kansallispuistot perustettiin 1938. Samana vuonna valmistui Suomen ensimmäinen tunturihotelli Pallakselle tiettömän taipaleen taakse ylös tunturiin. Kolmikerroksiseen valkeaksi rapattuun hotelliin mahtui samanaikaisesti 150 yöpyjää. Talvella vierailijat kuljetettiin hotelliin porojen vetämillä reillä ja ahkioilla Kutunivasta.
Pallastunturin funkis-tyylinen hotelli räjäytettiin kuitenkin toisen maailmasodan loppuvaiheessa 1944 saksalaisten perääntyessä Lapista.  Nykyisin funkishotellista on jäljellä laaja kenttä tiilenmurikoita, joiden joukossa näkyy lahonnutta puutavaraa, pientä metalliromua ja kaakelinpalasia. Rauniot ovat maan tasalla, ja ainoastaan muutama kivijalan kappale kohoaa maan pinnasta. Surullista...

Uusi erämaahenkinen hotelli rakennettiin 1948 alemmaksi rinteeseen. Pallaksen ensimmäinen hiihtohissi rakennettiin Pallaskeron rinteeseen vuonna 1953. Se purettiin kuitenkin pois, kun laskettelurinne siirrettiin lähemmäksi uutta hotellia vuonna 1969. Tuolloin valmistui ensimmäinen hissi Laukukeron kylkeen, jossa laskettelurinteet sijaitsevat edelleen.
Pallaksen alue on ollut perinteisesti Näkkälän, Kyrön ja Muonion paliskuntien tärkeä laidun- ja vasomisalue. Palkaskeron ja Pyhäkeron välissä levittäytyy perinteikäs poroerotuspaikka. Poroerotuspaikka kaarteineen ja erotuskonttoreineen näkyy parhaiten Palkaskeron rinteeltä.
Lapinkoira-Jumbon iloksi Taivaskero - Laukukero-reitin varrelta löytyi porojen lisäksi myös viime talven viileän raikasta tunturilunta!

Ei kommentteja: