24 joulukuuta 2014

Lao Giao – Kon Tum

Aamulla matkamme jatkui Lao Giaosta kohti seuraavaa yöpymispaikkaa, Kon Tumia.
Matkalla tutustuimme niin kumipuiden kuin mustapippurin viljelyyn.
Pippuri on Intian rannikolta peräisin oleva köynnöskasvi, jonka mausteena käytettäviä marjoja kutsutaan pippuriksi. Aluksi marjat ovat vihreitä, mutta kypsyttyään ne muuttuvat punertaviksi.

Kasvin marjoista saadaan kolmea erilaista maustetta riippuen valmistustavasta.
Mustapippuria saadaan, kun tertut poimitaan raakoina eli vihreinä ja kuivataan auringossa, jolloin ne muuttuvat tummanruskeiksi ja pinnalta ryppyisiksi.

Pippuri on maailman käytetyin mauste.

Pippurimaistiaisten jälkeen oli aika siirtyä kumipuumetsään.
Kumipuun maitiaisnesteessä on esimerkiksi raakakumia (kautsua) ja guttaperkkaa.
Kumipuusta valutetaan maitiaisnestettä.
Kumipuun maitiaisnesteestä valmistetaan kumia. Kumipuu on myös hyvin suosittu huonekalupuu. Lisäksi siitä tehdään paneeleita, talousesineitä, vaneria ja lastulevyä.
Teepensas kasvaa luonnostaan 9–15 metriä korkeaksi, mutta sadonkorjuun helpottamiseksi teeviljelmien pensaita pidetään leikkaamalla 1–2 metrin korkuisina.

Teepensas jalostettiin luonnonpuusta hyötypensaaksi jo 5 000 vuotta sitten Kiinassa.
Kilometrejä tälle päivälle kertyi 240 ja suurin piirtein yhtä monta kilometriä tietyötä!
Kon Tumin jouluruuhkassa on tunnelma tiivis.
Rauhallista Joulua!

Ei kommentteja: