11 heinäkuuta 2012

Tutkimusretkellä Ahvenanmaalla

Geta sijaitsee Manner-Ahvenanmaan pohjoispäässä ja näin ollen se on samalla Ahvenanmaan pohjoisin kunta. Matkaa Maarianhaminasta on noin 40 km. Sen eteläpuolella ovat Hammarland, Finström ja Saltvik, joista Getalla on maaraja ainoastaan Finströmin kanssa runsaan kilometrin levyistä kannasta pitkin. 

Getan vuoret on tunnettu matkailukohde ja niiden korkein kohta, Västergeta Kasberg, ulottuu 107 metrin korkeuteen merenpinnasta. Vuorten laelta avautuvat laajat näköalat länteen ja pohjoiseen Selkämerelle. Asukkaita täällä on 496.
Seuraavaksi moottoripyörä suunnattiin kohti Lemlandia ja Herrön luonnonsuojelualuetta.
Alueella on hienot vaellusmahdollisuudet sekä upeat merimaisemat lintutorneineen. 
Matkalla Lemlandiin ylitettiin myös Lemströmin kanava. 
Kanava rakennettiin 1880-luvulla, jotta veneet pääsevät vaivattomammin Maarianhaminan itäsatamasta ja Slemmernin merenlahdelta Ahvenanmaan sisämerelle Lumparnille.
Kauniisti punaisin graniittikivin kivetyn kanavan yli kulkee kääntösilta, joka avataan kesäaikana tarvittaessa meriliikenteelle.
Lemlandin pääsaari on pinta-alaltaan Ahvenanmantereen jälkeen Ahvenanmaan suurin saari. Kaikista Suomen merialueiden saarista se on kuudenneksi suurin. Asukkaita täällä on 1 859. Lemlandista pääsee kätevästi Långnäsin satamaan, joka sijaitsee Lumparlandin saarella.

Päivän viimeinen retkikohde oli Nåtön ja Järsön luontoreservaatit. Reitti kulki saaristomaisemien keskellä tien puikkelehtiessa luotojen ja pikkusaarten läpi. Kerrassaan upeat maisemat.

Huomenna on tarkoitus lähteä saaristolautalla Långnäsistä Korppoon Galtbyhyn. Aika näyttää onko laivalla tilaa...

Ei kommentteja: