11 heinäkuuta 2012

Ahvenanmaa - tuhat ja yksi saarta

Ahvenanmaan maakuntaan kuuluu yli 6 700 saarta ja luotoa, joista 6 400 on pinta-alaltaan yli 3 000 m2. Suurin saari on Manner-Ahvenanmaa, jonka osuus koko maa-alasta on noin 70 prosenttia. Tällä alueella asuu 90 prosenttia koko väestöstä. Välimatkat Manner-Ahvenanmaalla ovat pohjoisesta etelään enimmillään 50 kilometriä ja idästä länteen 45 kilometriä, mutta Ahvenanmaalla on silti 912 kilometriä yleisiä teitä.

Eckerölinjen tuo matkaajia kahdessa tunnissa kätevästi Ruotsin Grisslehamnista Ahvenanmaan Eckerööhön. Sieltä on noin 40 km ajomatka Ahvenanmaan "pääkaupunkiin" Maarianhaminaan. 

Venäjän tsaari Aleksanteri II perusti Maarianhaminan kaupungin vuonna 1861, jolloin Ahvenanmaa ja Suomi olivat vielä osa Venäjän valtakuntaa. Maarianhamina sai nimensä tsaarin puolison, tsaaritar Maria Aleksandrovnan mukaan.
Tänä päivänä Maarianhamina on vilkas, 11 000 asukkaan pikkukaupunki. Kaupungin keskusta tarjoaa pienellä alalla laajan valikoiman kauppoja ja muita palveluja. Täällä ostospaikat, ravintolat, kulttuuri ja elämykset ovat lähellä. Maarianhamina sijaitsee kapealla niemellä kahden merenlahden sekä niiden satamien, itäsataman ja länsisataman, välissä.

Tänä viikonloppuna vietettiin "The 16th Nauticat World Sailing Regatta" ja melkein kaikki vierasvenesataman laituripaikat olivatkin täynnä.
Ja kaikkien oluen ystävien iloksi Ahvenanmaalta löytyy myös oma olutpanimo - Stallhagein olutpanimo. Panimo sijaitsee Grelsbyn vanhan kuninkaankartanon mailla, jossa kasvaa edelleenkin samaa humalaa, joka antoi vuosisatojen ajan makunsa ahvenanmaalaiselle oluelle. 
Yksitystilaisuuden takia emme valitettavasti tällä kertaa päässeet panimokierrokselle.

Ei kommentteja: