06 heinäkuuta 2012

Matka jatkuu

Kolmen rentouttavan vuorokauden jälkeen matka jatkui aurinkoisesta Mellbystrandista E4 pitkin kohti pohjoista ja seuraavaa yöpymispaikkaa, Nyköpingin kaupunkia.
Suomen-lippu korjattiin ja Mellbystrandiin jäi väsynyt isäntäväki.
Tusen tack jälleen kerran Britt-Marie ja Jaska!!!
Illansuussa matkaajat saapuivat Nyköpingin kaupunkiin, joka on yksi Ruotsin vanhimmista kaupungeista, perustettu vuonna 1187.

Mutta jo 1100-luvulla Nyköping oli huomattava markkinapaikka. Birger Jarl aloitti rakentaa sinne Nyköpingshusin linnaa vuonna 1253. Linna paloi kuitenkin pahoin 1600-luvulla, ja sen raunioista vietiin rakennusaineita Tukholman linnoittamiseen.

Tänä päivänä kaupungin keskustassa asuu reilut 35 000 asukasta ja koko kunnassa yli 52 000.
Seuraavana päivänä matka jatkui Grisslehamiin ja sieltä laivalla vanhaa postireittiä pitkin Ahvenanmaan Eckeröhön. Matka sujui hyvin vaikka tie nousikin välillä pystyyn...
Grisslehamn on vanha kalastajakylä, joka sijaitsee Väddösin pohjoiskärjellä noin 110 km Tukholmasta. Grisslehamn sijaitsee rannikolla suurin piirtein vastapäätä Ahvenanmeren toisella rannalla sijaitsevaa Ahvenanmaan Eckerötä.

Aikoinaan postireitit kulkivat juuri siitä kohdasta meren yli. Vuosi 1376 on ensimmäinen tunnettu postisoutujen vuosiluku, mutta oletettavasti postia on kuljetettu jo aikaisemminkin. Postinkäsittely oli kauan paikallisten asukkaiden tärkeä työllistäjä. Vuonna 1755 rakennettiin postitalo, joka nykyisin kuuluu maan vanhimpiin. Postisoudut lopetettiin 1900-luvulle tultaessa. Sen jälkeen metsästys, kalastus ja kesävieraat tulivat tärkeiksi tulonlähteiksi.
Tänä päivänä Grisslehamnissa on 308 vakituista asukasta ja 575 vapaa-ajan asukasta.

Ei kommentteja: