13 toukokuuta 2014

Titicaca - Etelä-Amerikan suurin järvi

Titicaca on Etelä-Amerikan suurin järvi. Se sijaitsee 3 821 metriä merenpinnan yläpuolella ja on samalla maailman korkeimmalla sijaitseva järvi, jossa on kaupallista merenkulkua.

Titicacan pinta-ala on 8 300 km² ja se sijaitsee altiplanon ylängöllä Andien vuoristossa Perun ja Bolivian rajalla. Sen keskisyvyys on 140–180 metriä ja syvin kohta 280 metriä. Suurin pituus on 190 km ja leveys 80 km.
Järvessä on 41 saarta, joista monilla on asutusta. Titicacan ja koko Perun suosituimpia nähtävyyksiä ovat Los Uros – kelluvista kaisloista tehdyt keinotekoiset saaret. Niiden asukkaat pakenivat kaislalautoilleen inkojen hyökkäyksiä.
Saarilla asuu edelleen noin 300 henkeä. 
Kaislasaaret lahoavat pohjastaan, mutta niiden pintaan lisätään uusia kerroksia kaislaa.
Amantanisaari on pyöreä ja pinta-alaltaan noin 15 neliökilometriä. Saarella asuu noin 800 perhettä kuudessa kylässä. 
Saaren korkein kohta kipuaa 4 150 metriä merenpinnan yläpuolelle. Sen kukkulalla sijaitseen temppeliin kulkee leveä vaellusreitti. Saarella on oma ala- ja yläkoulu.
Taquilesaarella on ollut asutusta yli 10 000 vuoden ajan. Saaren näyttävät kivestä tehdyt pengerrykset ovat peräisin 600 vuotta ennen meidän ajanlaskua. Nykyisin asukkaita on noin 4 000. Myös tällä saarella kudotaan ja neulotaan alpakkaneuleita.
Saaren korkein kohta nousee 4 070 metriä meren yläpuolelle. Myös tällä saarella on oma koulujärjestelmä sekä sairaala. Sen sijaan saarilla ei ole poliisia eikä oikeustointa. Niitä ei yksinkertaisesti tarvita, tällä kunnioitetaan kanssaihmisiä ja heidän omaisuuttaan.
Ja tiesitkö muuten, että Titicacajärven endeeminen sammakko voi kasvaa kilon painoiseksi ja yli 33 cm pitkäksi. Onneksi emme törmenneet siihen... Nähtiin vaan kuvia siitä!

Huomenna matkamme jatkuu kohti Inkojen pääkaupunkia eli Cuscoa.

Ei kommentteja: