15 toukokuuta 2014

Cusco – inkojen pääkaupunki

 
Cusco on Andeilla Kaakkois-Perussa sijaitseva kaupunki, jonka värikkäässä historiassa faktat ja myytit helposti sekoittuvat tarinoiden vyyhdiksi.
Kolumbuksen saapuessa Etelä-Amerikkaan, kaupunki oli kukoistavan inka-valtakunnan pääkaupunki ja legendan mukaan sen perusti 1000-luvulla itse auringon poika.

Kaupungin kadut ovat kapeita sekä täynnä rappusia. Kaupungissa on noin 500 000 asukasta ja se sijaitsee noin 3 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Cusco liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1983.
Cuscon alueella on ollut asutusta jo tuhansien vuosien ajan. Varsinaisen kaupungin perustajia on vaikea määrittää. Tiedetään ainakin kolme heimoa jotka ovat asuneet laaksossa jo ennen inkavaltion syntyä. Perustajaksi on mainittu ensimmäinen inka Manco Cápac vuoden 1200 vaiheilla, sekä inkojen yhdeksäs hallitsija Pachacútec vuonna 1438.
Inkojen aikana tärkeimmät tulvia aiheuttaneet joet ohjattiin kanaviin, ja kaupunkiin suunniteltiin erikseen uskonnollisille ja hallintorakennuksille varattu keskusta ja sen ympärille esikaupunkeja, joissa maanviljlelijät ja käsityöläiset asuivat.
Espanjalaiset korvasivat inkojen rakenteita omillaan, Viracochan palatsin paikalle tehtiin katedraali ja Acclahuasin tilalle luostari. Silti kaupungissa näkyy inkojen aikaisia kivimuureja ja kohtisuorien katujen muodostama ruudukko. Auringon temppeli on raunioina ja sen kultaisesta puutarhasta on ryöstetty jalometallit Espanjan kuninkaan kirstuihin. Siirtomaa-ajalta on jäljellä valkoiseksi kalkittuja taloja.
Nykyisin kasvanut turismi näkyy kaupunkikuvassa, lähes jokainen Plaza de Armasia ympätöivä rakennus on hotelli, matkatoimisto tai ravintola.

Ja tiedätkö muuten, mistä erotat laaman alpakasta? No, tietysti hännän asennosta.

Ei kommentteja: