25 toukokuuta 2014

Machu Picchu - inkojen kadonnut kaupunki

Machu Picchu on muinainen, erittäin hyvin säilynyt inkakaupunki Andien harjanteella. Paikka lienee inkavaltakunnan tunnetuin jäänne, koska sen sijainti ja geologiset piirteet ovat ainutlaatuiset. 
Keskellä vuoristoa 2 340 korkeudella trooppisen vuoristometsän keskellä Urubamba-laakseon yläpuolella sijaitseva inkakaupungin löysi yhdysvaltalainen arkeologi Hiram Bingham vuonna 1911.
Machu Picchu oli inkoille pyhä paikka, jossa ei varsinaisesti asuttu. Ainoastaan papisto, rakennustyöläiset ja auringonjumalalle pyhityt neitsyet asuivat temppelialueella pysyvästi. 
Kaupungin rakentaminen alkoi noin vuonna 1440, ja käsitti reilut 200 rakennusta.
Kaupunissa oli asuinpaikat, hautausmaa, pyhätöt, varastot ja vankila. Kaupunki oli hyvin suunniteltu, vesi kulki akvedukteissa ja katuverkosto oli tarkkaan harkittu. 
Temppelialueen löytäjiä ja kävijöitä ovat askarruttaneet taitavasti veistetyt rakennuskivet - muurien suuret kivet ovat veisetty niin taitavasti, ettei edes veitsenkärkeä saa kivien väliin.


Machu Picchu oli asuttuna siihen saakka, kunnes espanjalaiset saapuivat Peruun vuonna 1532. Kaupunki hylättiin tuntemattomasta syystä.On arveltu, että epidemia olisi ollut syynä alueen hylkäämiseen. Valloittajat eivät koskaan löytäneet kaupunkia.
Nykyään Machu Picchu on yksi Etelä-Amerikan tärkeimmistä arkeologisista keskuksista, ja se on suosituin turistikohde Perussa. Vuonna 1983 Machu Picchu valittiin UNESCON maailmanperintökohteeksi.

Vuosittain Machu Picchulla käy yli 400 000 turistia ja määrä on jatkuvasti kasvussa.

Ei kommentteja: