22 toukokuuta 2013

Plitvicen kansallispuisto

Kroatian kansallispuistot tarjoavat niin aarniometsiä ja saaria kuin vesiputouksia, luolia ja järviä. Kansallispuistot suojellaan lailla ja on tiukat säännöt.
Plitvice on Kroatian ensimmäinen ja tunnetuin kansallispuisto, joka perustettiin jo vuonna 1949. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin se lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon.
 
Mala Kapela ja Plješivica -vuorten välissä sijaitseva Plitvicen järveryhmä koostuu kuudestatoista erillisestä pienestä järvestä, joihin liittyy lukuisia erikokoisia vesiputouksia.
Prošćansko jezero (639 m) ja Kozjak, ovat suurimmat ja korkeimmat järvet.
Kalkkipohjaiset alajärvet puolestaan päättyvät 136 metriä alempana vesiputoukseen, jonka jälkeen muodostuu Korana-joki. Pituutta Plitvicen järviryhmällä on yhteensä 8 200 metriä.
Plitvicen kansallispuistossa vallitsee vuori-ilmasto, jolloin marras-maaliskuun välisenä aikana kukkulat, metsät, järvet ja vesiputoukset ovat lumen ja jään peitossa. Pakkasta talvisin voi olla jopa – 25 astetta.
Kansallispuistoon kuuluu myös tiheä aarniometsä, jonka suojassa mm. karhut ja ilvekset viihtyvät.
Hyvän kokonaiskuvan puistosta saa 4-5 tunnin retkellä. Reitin varrella löytyy kolme taukopaikkaa ravintoloineen ja polkujen varrella löytyy useampi lepopaikka.
Paikallinen tulistelupaikka...
Paikasta toiseen pääsee myös kätevästi yhteysaluksella tai -linja-autolla.
Kerrassaan mahtava kokemus!

Ei kommentteja: