18 toukokuuta 2013

Via Baltica here we come

Via Baltica on Baltian maissa ja Puolan pohjoisosissa kulkeva osuus tie E67:stä. Tie johtaa Helsingistä Prahaan, mutta Via Baltican osuus loppuu Puolan Varsovaan. 

Hyvin merkitty reitti on paremmassa kunnossa kuin Suomen tieverkosto, ja sen varrelle osuvien rajojen ylittäminen on mutkatonta Schengen-sopimuksen ansiosta.
Matkamme ensimmäinen stoppi oli jo ennestään tuttu Jurmala. Jurmalan yli 30 kilometrin pituisella hiekkarannalla on vielä toukokuun puolessa välissä rauhallista. Ei häiritsevää rantarokkia eikä muutenkaan paljon ihmisiä.
Muutamia rannan monista unohdetuista hotelleistä.
Puhdistuneet uimavedet symbolisoivat tänä päivänä rantakaupungin muutosta. Neuvostoliiton aikana Jurmala oli suosittu lomakohde, mutta rannat hiljenivät Latvian itsenäistyttyä. Nykyään Jurmala elää uutta nousukautta.
Katuja ja taloja kunnostetaan vauhdilla, ja rikkaat riikalaiset rakentavat jälleen kesähuviloita rantaa reunustaviin mäntymetsiin. Kaupunki on kuuluisa pitsihuviloistaan, joiden tyyli on sekamelska arkkitehtuurin eri suuntauksia: art decoa, kansallisromantiikkaa ja funktionalismia. Yli 400 taloa on luokiteltu arkkitehtonisesti arvokkaiksi rakennuksiksi.
Parasta Jurmalassa on kuitenkin ranta. Kaupunki koostuu itse asiassa pienistä kylistä, jotka seuraavat toisiaan meren ja Lielupe-joen välissä helminauhan tavoin. Ne ovat järjestyksessä Lielupe, Bulduri, Dzintari, Majori ja Dubulti, ja jokaisen rannalla on oma tarjontansa.
Ja jos hätä iskee, niin ToiToi auttaa...
Tästä matkamme jatkui Lubliniin, joka on Itä-Puolassa sijaitseva kauppa- ja teollisuuskaupunki, jossa on yli 351 000 asukasta. Kaupungin vanha keskusta on merkittävä matkailukohde.

Kaupunkiin perustettiin yliopisto vuonna 1919. Nykyään korkeakouluja on jo useita ja niihin lukeutuu myös Puolan ainoa katolinen yliopisto.



Lublin oli yksi Puolan ehdokkaista Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2016, mutta hävisi valinnan Wroclawille.

Ei kommentteja: