21 syyskuuta 2013

Karhunkierros – 2. päivä

Seuraavana aamuna matka jatkui riippusillan yli kohti Karhunkierroksen 80 km ja 70 km reittien risteyskohtaa – Taivalköngästä.

Taivalkönkäällä on putouskorkeutta kuusi metriä ja könkään keskellä on saarekkeita, jotka ylitetään kolmen riippusillan kautta.

Taivalkönkään ja Kiutakönkään välillä reitin varrella voi nähdä useita suppia (kuolleen jään

muodostamia kuoppia) sekä vanhojen metsäpalojen jälkiä puiden rungoissa. Runsulampi on itsessään suuri suppa, kuten myös reitin varrelta löytyvät Talvilampi ja Aventolampi.
Tästä reitti jatkui helppokulkuista maastoa pitkin Oulangan leirintäalueen kautta Oulangan luontokeskukseen.
Luontokeskuksessa retkikunnalla olikin sitten tapaaminen huoltotiimin kanssa. Yhdessä huoltotiimin kanssa nautittiin Marskin Kuohuista ja nokipannukahvista Kiutakönkään nuotiopaikalla. Samalla retkikunta sai muonantäydennystä rinkkoihin.
Kiutaköngäs on Oulangan alueen suosituin nähtävyys, ja sen putouskorkeus on 13,7 metriä. Kiutakönkään nimi on lähtöisin saamenkielestä ja tarkoittaa koskea isossa rotkolaaksossa. Kiutakönkään punertava väri tulee dolomiitista, punaisesta kalkkikivestä. Ja onhan Kiutaköngäs aikaisemminkin kuvattu, sekä ruska-aikana että paukkupakkasilla.
Tästä retkikunta jatkoi muutama sata metriä Kiutakönkään telttapaikalle.
Ei muuta, kuin teltta pystyyn ja nauttimaan luonnonrauhasta leirinuotion äärellä.
Matkaa tokalla päivällä tuli 14 km.

Ei kommentteja: