13 joulukuuta 2012

Kööpenhaminan joulumarkkinat

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina kiehtoo matkailijoita sillä, että miljoonakaupungilla on kaikesta huolimatta pikkukaupungin sydän. Kööpenhamina on vuosia ollut skandinaaveille Pohjolan vapaa kaupunki. Oma lukunsa on tietenkin Christiania, jonka asukkaat eivät maksa veroja Tanskalle, vaan hoitavat alueensa itsenäisesti.
Kööpenhamina on ensimmäinen kaupunki Euroopassa, jonka keskustan autoilua alettiin määrätietoisesti rajoittamaan. Siellä on paljon kävelykatuja, joista tunnetuin on yli kilometrin pitkä Strøget. Katu on aivan kaupungin sydämessä ja sen varrella on paljon muotikauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

Strøgetistä pääsee kätevästi suoraan Nyhavn-kanaalin joulumarkkina-alueelle. Markkinoiden pienissä kojuissa myydään kaikenlaista tekstiileistä kynttilöihin ja mausteista makkaraan. Puhumattakaan Glüweinista ja Glögistä.

Nyhavn oli alunperin alue, johon laivat ympäri maailman laskivat ankkurinsa. Alue oli merimiesten suosiossa, sillä sieltä löytyi nautintoa, pubeja ja olutravintoloita. Nykyään Nyhavn on täynnä laadukkaita ravintoloita.
Illan hämärtyessä on aika siirtyä Tivoliin, joka on yksi suosituimmista nähtävyyksistä ja käyntikohteista Kööpenhaminassa. 
Se avattiin vuonna 1843, ja on yksi maailman vanhimmista huvipuistoista. Alueelta löytyy teattereita, kahviloita ja kävelyteitä. Tivolin kuulut joulumarkkinat aukeavat marraskuun loppupuolella.
Kauniit puutarhat muunnetaan upeasti valaistuksi joulumaaksi, jossa on huvipuisolaitteiden lisäksi perinteisiä kojuja, joissa myydään käsitöitä ja monenlaisia herkkuja.

Ei kommentteja: