17 syyskuuta 2011

Koskenlaskua Kitkajoella

Koskien kuohuihin ei kannata yrittää kanootilla tai kajakilla, jos ei ole kokenut meloja, kerrotaan Matkailun edistämiskeskuksen matkailusivustolla Visit Finland.

Sen sijaan kumilautalla tai puuveneellä kokeneen oppaan seurassa on huikaisevan jännittävää lasketella voimakkaassa virrassa.
Niinpä isäntäväki tarttui tilaisuuteen ja hyppäsi kumilauttaan.
Edessä oli 16 km jokiseikkailu koskineen Käylän kylästä Juumaan. Reitillä oli seitsemän koskea, jotka olivat 100 - 400 metriä pitkiä, vaikeusasteiltaan I - III.
Tämän reitin pisin ja suurin koski, Harjakoski (vaikeusaste III) kasteli mukavasti... Mutta olihan melojilla kunnon varusteet: kumisaappaat (ja villasukat), sadeasut, pelastusliivit ja tietysti kypärät.
Jyrävä on Kitkajoen näyttävin köngäs, jossa vesi putoaa noin 10 metriä, ja kosken vaikeusasteluokitus on peräti VI. Mutta sitä koskea isäntäväki pääsi tällä kertaa ihailemaan "ainoastaan" Pienen karhunkierroksen reitiltä, jonka he kiersivät Pola-koiran kanssa ennen koskenlaskua.

Seuraavana päivänä matka jatkui kohti Lappia ja Kätkätunturin vaellusreittiä. Saa nähdä, pääseekö isäntäväki ensi viikolla laskemaan kumilautalla pitkin Muonion jokea...

Ei kommentteja: