15 syyskuuta 2014

Route 66: Gallup - Monument Valley - Page -Tuba City

Matkamme jatkuu New Mexicosta Arizonan osavaltioon.
Hulppeasta Canyon de Chellystä saadaan esimaku päivän maisemareitistä, joka kulkee Navajo- ja Zuni- intiaanien maita pitkin.
Monument Valley, eli Monumenttilaakso, on monista lännenelokuvista tuttu laakso Utahin ja Arizonan osavaltioiden rajalla.
Koillis-Arizonan tasaisesta aavikkomaisemasta kohoaa omituisen muotoisia hiekkakivipatsaita, joista korkeimmat ovat noin 300-metrisiä.
The Mexican Hat.
Monumenttilaakson tornit ovat hiekkakiveä. Laakson kiviaineksen ja hiekan voimakkaan punainen väri johtuu rautaoksidista. Tummempien siniharmaiden kivien väri johtuu taas mangaanioksidista.
Koko alue on kauan aikaa sitten ollut sedimenttikivilajien peitossa. Eroosio on vuosimiljoonien myötä kuluttanut pois muut kivet, mutta vain kovimmat ovat jääneet pystyyn siellä täällä kohoavina kivitorneina, kuin autiomaan linnakkeina.

Navajointiaanit ovat aina pitäneet näitä maita ja seutuja torneineen pyhinä. Monument Valley on nykyisin kokonaisuudessaan navajojen hallitsemaa reservaattia ja pitää sisällään navajojen luonnonpuiston, Monument Valley Navajo Tribal Park. 
Entisajan kivitaloja.
Nykyään navajot ovat väkirikkain intiaaniheimo Pohjois-Amerikassa ja heitä lasketaan olevan noin 300 000.
Lasissa sata (fahrenheitia) ja ilta lähestyy, kuten kuvastakin näkyy. Kohta päästään kuutamoajelulle, kuten monena muunakin iltana, tähtiäkin näkyy kuulemma, sanoo kakkoskuski.

Ajokilometrejä tälle päivälle tuli reilusti yli 650.

Ei kommentteja: