14 maaliskuuta 2013

Työkuvat muuttuvat...

Bernhardinkoira on sveitsiläinen vuoristokoira. Ensimmäiset bernhardilaiset tulivat Kennelliiton rekisteröintiarkiston mukaan Suomeen jo vuonna 1886. Pyhän Bernhardin luostarissa, Isossa Sankt Bernhardin solassa on pidetty tätä rotua jo 1660-luvulta alkaen. Bernhardin munkit käyttivät sitä veto- ja laviinikoirana. Sitä käytettiin myös avaamaan polkuja umpihankeen.

Lyhytkarvainen bernhardinkoira on alkuperäinen muunnos, josta jalostettiin myös pitkäkarvainen muunnos risteytysten avulla. Tarina kertoo, että munkit uskoivat aluksi pidemmän karvan auttavan vuoriston kylmissä olosuhteissa, mutta joutuivat kuitenkin pian toteamaan sen keräävän liiaksi lumipaakkuja, jotka hidastivat koiran etenemistä ihmisiä etsittäessä. Tämän vuoksi lyhytkarvaisen muunnoksen käyttöä jatkettiin munkkiluostareissa, ja vastaavasti pitkäkarvaiset pennut annettiin kylän asukkaiden lemmikeiksi.

Sveitsin Alpeilla bernhardinkoiran työkuva on vuosien varrella muuttunut pelastuskoirasta valokuvamalliksi. Monessa hiihtokohteessa bernhardinkoirat poseeravat pientä maksua vastaan.

Ei kommentteja: