27 helmikuuta 2013

Vapaalaskuretki Džvarin luostarista

Tämän päivän vapaalaskuretki vei matkaajat Gudaurista Džvarin luostariin. Matkalle lähdettiin pikkubussilla aivan hotellimme vieressä olevan poliisiaseman edestä.
Poliisiaseman kaukasiankoiranarttu pentuineen seurasi tiiviisti lähtöämme, kun 20 henkilöä reppuineen ja suksineen/lautoineen sullotiin pikkubussiin.
Parinkymmenen minuutin matkan jälkeen saavuimme Mtskhetan kaupungin kirkolle, missä pakkasimme reppuihin vettä ja leipää tuliaisiksi luostarin munkeille.
Tästä sitten alkoi rankka kiipeily polkua pitkin kohti Džvarin historiallista luostaria. 
Luostari kohoaa korkealla vuorella kaupungin itäpuolella ja Mtkvari- ja Aragvi-jokien yhtymäkohdan yläpuolella. Nykyinen kirkko on rakennettu vuosina 586–605. Džvarin luostari on otettu vuonna 1994 Unescon maailmanperintöluetteloon.
Luostarivierailun jälkeen matka jatkui vielä kävellen paikallisen vuoristo-oppaan johdolla muutama sata metriä vuoren harjaa pitkin, ennen kuin päästiin ekalle laskulle kohti seuraavaa vuorenhuippua.
Sieltä matka jatkui jyrkännettä alas ja metsän läpi kohti Georgian sotilastietä, missä pikkubussi oli meitä vastassa.

Korkeuseroa tälle ”kiipeilymatkalle” tuli yhteensä 900 metriä ja aikaa retkelle meni kahdeksan tuntia. Tällä kertaa ei valitettavasti päästy laskemaan puuterissa, kun lämpötila oli reilusti plussan puolella.
Rankka, mutta kuitenkin antoisa kokemus.
Väsynyt "lauduri"
 
Illan päätteeksi saatiin vielä nauttia aidoista ja alkuperäisistä georgialaisista herkuista. Alkupalaksi meille tarjottiin juustolla täytetty khachapuri-leipä. Lampaan- ja sianlihasta tehdyn shashlikin jälkeen tarjottiin vielä lihalla täytettyjä taikinanyyttejä - khinkaleja.

Ja löytyihän niitä herkkuja myös kasvis-syöjälle! Tunnettuja georgialaisia kasvisruokalajeja ovat pavuista valmistettu lobio ja mkhali-salaatti.

Ei kommentteja: