12 helmikuuta 2012

Maailman pisin maatieliikenteen käytössä oleva vinoköysisilta

Juutinrauman sillan (Øresundsbroen) pituus on 7 845 metriä ja jänneväli 490 metriä. Silta on maailman pisin yhdistetyssä rautatie- ja maatieliikenteen käytössä oleva vinoköysisilta. Sillan ylemmällä kannella kulkee nelikaistainen E20 moottoritie, alemmalla kaksiraiteinen rautatie. Sillan tornit ylettyvät 204 metrin korkeuteen.
Silta yhdistää kaksi metropolialuetta, Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan ja Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön. Mantereiden yhdistävän rakennelman kokonaispituus tunneliosuuksineen on 16 kilometriä, ja se otettiin käyttöön kesällä 2000.

Myös lauttaliikenne Helsingöristä Helsingborgiin toimii kuten ennen ja on edelleen suosittu tapa ylittää salmi.Turning Torso on espanjalaisen Santiago Calatravan suunnittelema asuinrakennus, joka on Pohjoismaiden korkein ja Europpan toiseksi korkein. Rakennus valmistui marraskuussa 2005. 54-kerroksinen 190 metriä korkea rakennus sijaitsee Malmön Västra Hamnenin kaupunginosassa.

Rakennuksen erikoisuutena korkeutensa lisäksi on se, että sen runko kiertyy 90 astetta akselinsa ympäri matkalla maasta ylimpään kerrokseen. Rungon jäykisteenä on kaareutuva ulkopuolinen teräsristikkorakenne.
Turning Torso näkyy kirkkaalla kelillä helposti Kööpenhaminaan saakka.

Ei kommentteja: