04 joulukuuta 2011

Riika – Baltian suurin kaupunki

Latvian pääkaupunki Riian historiallinen keskusta kohoaa Väinäjoen (Daugavan) rannalla noin kymmenen kilometrin päässä Itämerestä. Asukkaita kaupungissa on reilut 709 000, josta 42 % ovat kansallisuudeltaan latvialaisia ja 41 % venäläisiä.

Vanha Riika ja sen historialliset, keskiaikaista tunnelmaa henkivät korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys.

Vanhan Riian ympärille levittäytyvällä puistojen ja bulevardien alueella sijaitsee Vapauden muistomerkki. Se pystytettiin vuonna 1935 itsenäisen Latvian kunniaksi. Vapauden muistomerkin huipulla näemme vapaudenjumalatar Mildan, joka kannattelee päänsä yläpuolella kolmea tähteä. Muistomerkin juurella on veistosryhmiä, jotka kuvaavat arvoja: työtä, kansan vahvuutta, henkistä voimaa, vapautta ja perhettä.

Kaksi sotilasta seisoo päiväsaikaan, klo 9 – 18, kunniavartiossa patsaan edessä. Sotilaiden välissä, patsaan jalustalla on usein kukkia.Näin joulun alla Vanhan Riian joulutori Tuomiokirkon aukiolla on avoinna päivisin. Torilla on myynnissä mm. paikallisia herkkuja ja käsitöitä sekä matkaajia mukavasti lämmittävää Glühweinia

Merellisen ilmaston takia Riian talvet ovat suhteellisen lämpimiä. Suojapäivät eivät ole harvinaisia ja talven keskilämpötila tammikuussa pyörii 2–3 pakkasasteen kulmilla. Matalimmat talvikuukausina mitatut keskimääräiset lämpötilat ovat 6 pakkasasteen korvilla.

Kesät ovat verrattain pilvisiä ja viileitä. Heinäkuu on Riian lämpimin kuukausi 18 asteen keskimääräisellä lämpötilalla ja 22 asteen korkeimpien mitattujen lämpötilojen keskiarvolla.

Latvia itsenäistyi vuonna 1991 ja Euroopan Unioniin maa liittyi vuonna 2004. Riian ystävyyskaupunki Suomessa on Pori.

Ei kommentteja: