08 elokuuta 2011

Trollstigen ja Geirangerfjorden

Matkan tähän asti komeimmat maisemat löytyivät Trollstigenin ja Geiranger-vuonon tieosuudelta. Trollstigen on yksi Norjan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Tietä rakennettiin kahdeksan vuotta ja se avattiin vuonna 1936. Sen ympärillä on useita yli 1 000 metriä korkeita vuoria. Tien korkein kohta on 850 metriä merenpinnalta. Tieltä matkaajat saivat ihailla mm. Stigfossenin vesiputousta.
Trollstigenistä matka jatkui Örnevegenin mutkikasta serpentiinitietä pitkin kohti Geirangeri-vuonon aluetta. Tie nousee siksakin muotoisena ylös vuorenrinnettä Geiranger-vuonon rannalta kohti seuraavaa laaksoa. Se vie matkaajat aina 1 000 metriin merenpinnan yläpuolelle. Tien ylimmälle mutkalle, Örnesvingeniin, on rakennettu näköalatasanteet. Näköalapaikalta on laaja näkymä Geiranger-vuonolle.

Dalsnibba
on 1 476 metriä korkea vuorenhuippu Örnevegenin varrella. Sinnekin pääsee kätevästi tietä pitkin ihailemaan maisemia.
Vaikka alue kuulemma on Norjan sateisin, National Geographicin Traveler-lehti on valinnut Geirangerin kaikkien maailmanperintökohteiden huipuksi. Ja olivathan maisemat mahtavia ja reitti ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen. Ja pääsihän isäntä kerrankin oikein kunnolla kanttaamaan ja mutkittelemaan moottoripyörällään...
Ja pääsihän emäntäkin oikein lumessa pyllymäkeä laskemaan...
Päivän matka jatkui sieltä aina Lillehammeriin sakka, jossa oli isäntäväen seuraava yöpymispaikka. Lillehammerihan tunnetaan vuoden 1994 talviolymppiakisojen isäntäkaupunkina.
Suomi jäi Lillehammerin talviolympialaisissa ilman ainuttakaan kultamitalia. Näin tapahtui ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972.

Ei kommentteja: