07 huhtikuuta 2011

Levin ensimmäinen hissi käynnistyi 1964

Levin Sanomien mukaan Levitunturin pohjoisrinteeseen käynnistyi ensimmäinen lasketteluhissi pääsiäisenä vuonna 1964. Kapulahissin oli rakennuttanut Kittilän kunta.

Hissi osoittautui kuitenkin aika pian liian tehottomaksi ja pieneksi ja jo vuonna 1968 valmistui uusi nykyaikainen sveitsiläinen Doppelmayr-hissi, jonka yhteydessä rakennettiin ala-asema ja lipunmyyntipiste.

Kertomusten mukaan Levillä pidettiin jo vuonna 1906 hiihtokurssi ja tunturihiihto alkoi toden teolla Lapissa 1930-luvulla. Esimerkiksi Pallaksella kokeiltiin pujottelu- ja syöksylaskua vuonna 1936.

Turistien palvelun varmistamiseksi järjestettiin Sirkan kylässä kurssi vuonna 1936, jotta kyläläiset osaisivat palvella "hienoja Helsingin herroja".
Tänä päivänä Levi on noussut alppihiihdon huippukeskukseksi ja maailmancupin osakilpailu käydään vuosittain Levillä. Rinteitä on 45 ja hissejä 26. Alueella toimii lukuisia matkailu- ja ohjelmapalveluyrityksiä.

Tänä talvena isäntäväki on epätoivoisesti yrittänyt päästä parin päivän kestävälle huskysafarille, mutta tuloksetta. On soitettu ja täytetty nettilomakkeita - mutta turhaan. Paikallisia yrittäjiä ei näytä enää kiinnostavan etelän ihmisten palveleminen.

Onko tullut aika palata 1900-luvun alkupuolelle ja järjestää ohjelmapalveluyrittäjille uutta matkailualan palvelukurssia...

Ei kommentteja: