Nokkonen on ollut pitkään yleinen hyötykasvi, jota on
syöty ravitsevana vihanneksena. Keittiökasvina nokkonen
tunnetaan jo Rooman valtakunnan ajoilta. Pinaatti ja sen
viljely on sittemmin syrjäyttänyt nokkosen. Nokkonen
sisältää erittäin paljon piitä, rautaa ja
C-vitamiinia (n. 100 mg/100g); vihreissä osissa on
korkea klorofyllipitoisuus. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-,
B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkonen on ravinteikkaampi, esimerkiksi rautaa on
neljä, kalsiumia seitsemän ja kuitua kolme kertaa enemmän kuin
pinaatissa.
Ennen käyttöä tuore nokkonen ryöpätään. Keitto ja kuivaus tuhoavat poltinkarvojen myrkyn. Säilöminen talven varalle onnistuu joko kuivaamalla tai pakastamalla ryöpätyt nokkoset käyttöön sopivissa erissä.
Nokkonen sopii erinomaisesti salaatteihin, keittoihin ja vaikkapa pataruokiin tai piirakoihin. Myös Jumbo-koira syö mielellään kasvissosetta, mihin on lisätty sopivasti nokkosia...
Ennen käyttöä tuore nokkonen ryöpätään. Keitto ja kuivaus tuhoavat poltinkarvojen myrkyn. Säilöminen talven varalle onnistuu joko kuivaamalla tai pakastamalla ryöpätyt nokkoset käyttöön sopivissa erissä.
Nokkonen sopii erinomaisesti salaatteihin, keittoihin ja vaikkapa pataruokiin tai piirakoihin. Myös Jumbo-koira syö mielellään kasvissosetta, mihin on lisätty sopivasti nokkosia...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti