Perussa, Andien vuoristossa, on viljelty perunoita jo 8 000 vuoden ajan.
Yhdellä pellolla saattaa kasvaa jopa 400 eri perunalajiketta. Perunoita kasvatetaan palstoilla, jotka ovat 3 000 - 4 500 metrin korkeudessa ja peltoja on siirrettävä ilmaston lämpenemisen vuoksi yhä korkeammalle.
Andien asukkaille peruna ei ole pelkästään mahantäytettä, se on myös
heidän kulttuurinsa perusta. Jo inkojen valtakunnassa aikaa mitattiin
perunakattilallisen kiehumisen mukaan, ja pinta-alan mittana oli topo, alue, joka tarvitaan yhden perheen perunoiden viljelyyn.
Mukuloiden jäädyttäminen vuoristopurossa ja kuivaaminen auringossa on
ikivanha tapa säilöä perunaa korkealla vuoristossa. Aluetta viisisataa
vuotta sitten hallinneilla inkoillakin oli varastoissaan kuivattuja
pottuja katovuoden varalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti