Puolukka sisältää vitamiineista
merkittäviä määriä E-vitamiinia. C-vitamiinia marjassa on
kuitenkin vähiten kaikista luonnonmarjoista. Puolukassa on runsaasti
erityisesti mangaania ja se on myös hyvä ravintokuidun lähde.
Puolukasta löytyy monia erilaisia polyfenoleja, joiden
terveysvaikutuksia tutkitaan paljon.
1800-luvun loppupuolella alettiin
puolukkaa tutkia lääketieteellisesti. Puolukan havaittiin
tehokkaasti tappavan virtsatien bakteereja. Bakteerien aiheuttamat
tulehdukset näyttivät parantuvan ilmiömäisesti puolukkaa
nauttimalla. Kerrotaan myös puolukan edistävän vatsan, sapen ja
maksan toimintaa.
Puolukassa, mustikassa, aroniassa ja
varsinkin tyrnissä on huomattavia määriä meille tärkeitä
rasvahappoja kuten linolihappoa ja alfalinoleenihappoa.
Puolukka on yleisesti käytetty marja
sekä Suomen tärkein luonnonmarja, ja myös Etelä- ja
Keski-Euroopassa puolukkaa arvostetaan korkealle. Ihmisen lisäksi
monet metsäneläimet ovat kiinnostuneita puolukoista: nisäkkäistä
karhu lienee tunnetuimpia marjastajia, mutta jopa suden ja näädän
tapaiset pedot höystävät liharuokaansa puolukoilla. Erityisen hyvä
puolukkasato viivyttää jopa lintujen muuttoa ja kangasmetsien
rastaat lähtevät liikkeelle vasta varpujen peittyessä lumen alle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti